Potrebujeme:

  • 700 g očistených jahôd
  • 140 g prášk. cukru
  • 20 g želatíny
  • 5 PL vody
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 2 balíčky piškót (120 g)
  • 1 balíček číreho tortového želé

Postup:

Tortovú formu vyložíme potravinárskou fóliou. Želatínu zalejeme podľa návodu vodou a necháme napučať. 300 g jahôd pokrájame na menšie kúsky a ďalších 200 g roztlačíme vidličkou a scedíme do misky. Šťavu z jahôd pridáme k napučanej želatíne a rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Smotanu vyšľaháme s polovicou cukru. Pridáme pokrájané a roztlačené jahody, zvyšný cukor, rozpustenú želatínu. Všetko spolu premiešame a polovicu nalejeme do pripravenej tortovej formy. Poukladáme piškóty a nalejeme ostatnú zmes. Navrch poukladáme piškóty a dáme na 5 hodín stuhnúť do chladničky. Na tortovú formu priložíme väčší tanier, obrátime a vyklopíme na ňu stuhnutú tortu. Odstránime fóliu a navrch torty poukladáme ostatných 200 g jahôd, ktoré potrieme tortovým želé, pripraveným podľa návodu.

Tortu môžeme pripraviť aj z iného ovocia – mandarínky, zavárané broskyne, marhule...